Βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λεμεσό. Αποφοίτησα από το Saint Mary’s School και στη συνέχεια, ξεκίνησα για σπουδές στο Aix-en-Provence της Γαλλίας στον τομέα της Ψυχολογίας. Tο 2004, απέκτησα Μεταπτυχιακό στην ειδικότητα της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille I.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Γαλλία, προσέφερα τις υπηρεσίες μου ως εκπαιδευόμενη ψυχολόγος σ’ένα Θεραπευτικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Εφήβων με εξαρτήσεις, καθώς επίσης και σε νηπιαγωγείο Προσχολικής Εκπαίδευσης, παρακολουθώντας την συναισθηματική εξέλιξη των νηπίων και διατηρώντας εβδομαδιαίες συναντήσεις με γονείς.

A steady process helps the child to sleep sweetly.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκα σε διάφορα εκπαιδευτικά και ψυχολογικά κέντρα, αποκτώντας πολυετή εμπειρία στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Μετέπειτα, από το 2009 μέχρι το 2012, εργάστηκα στον Δημόσιο Τομέα και συγκεκριμένα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Λάρνακας, στον τομέα της Οικογενειακής Συμβουλευτικής.

Παράλληλα, διαπιστώνοντας την πρακτική χρησιμότητα αλλά και την ανάγκη να διευρύνω τις γνώσεις μου στα πλαίσια της θεραπείας παιδιών και εφήβων, αποφάσισα να συνεχίσω την εκπαίδευση μου στην Παιγνιοθεραπεία, μια μορφή ψυχοθεραπείας που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική για τις περισσότερες διαταραχές που εμφανίζονται στα παιδιά. Η εξειδίκευση μου έλαβε χώρα επίσης στη Γαλλία, και συγκεκριμένα, στην Τουλούζη, σ’ένα επαγγελματικό πρόγραμμα δια μέσου του Πανεπιστημίου Canterbury του Λονδίνου.

Τελευταίος σταθμός η Κύπρος όπου συνέχισα τις σπουδές μου στην Κλινική Ψυχολογία μ΄ενα 3ετές Μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατέχοντας τον τίτλο του Ειδικού Κλινικού Ψυχολόγου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών έχω προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως εκπαιδευόμενη ψυχολόγος στο Τμήμα της Ψυχιατρικής Κλινικής Λευκωσίας, σε Ειδικό Σχολείο Ατόμων με Αναπηρία, καθώς επίσης και στο Κέντρο Ερευνών και Συμβουλευτικών Υπηρεσίων.

Τα τελευταία χρόνια διατηρώ γραφείο στη Λεμεσό και παρέχω διαγνωστικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, καθώς επίσης και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς. Η παραμονή μου στην ειδικότητα των παιδιών και των εφήβων έχει να κάνει τόσο με την πολυετή εμπειρία μου στο ηλικιακό φάσμα, όσο και με την αναγνώριση των προσωπικών μου ενδιαφερόντων αλλά και ικανοτήτων ως ειδικός.

Θεωρώντας υποχρέωση αλλά και ιδιαίτερη απόλαυση τη δια βίου μάθηση, συνεχίζω να ενημερώνομαι αδιάκοπα για τις εξελίξεις της επιστήμης μου και να εκπαιδεύομαι σε νέους τομείς παρακολουθώντας συνέδρια και σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στην παρούσα φάση, βρίσκομαι στον 4ο και τελευταίο χρόνο της εκπαίδευσης μου στη Συστημική Θεραπεία. Η συχνή επαφή με οικογένειες και η συνεχής αναγνώριση της σοβαρότητα της δουλειάς μου, με ώθησαν να συνεχίσω την ψυχοθεραπευτική μου κατάρτιση.

Οι τομείς του κλινικού μου ενδιαφέροντος είναι κυρίως οι αγχώδεις διαταραχές (π.χ. Επιλεκτική Αλαλία, Άγχος Αποχωρισμού, Ιδεοψυχαναστική Διαταραχή, Διαταραχή Πανικού), τα προβλήματα ύπνου, τα προβλήματα συμπεριφοράς και η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας). Η φιλοσοφία μου βασίζεται κυρίως στο ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με μοναδικές ικανότητες και ανάγκες. Οι δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί προκύπτουν ως αποτέλεσμα ανεπιτυχών προσπαθειών που εφαρμόζει άθελα του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ζωής.

Τέλος, μιλάω Ελληνικά ως τη μητρική μου γλώσσα, καθώς επίσης Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

ΦΩΤΙΑ ΠΑΝΑΓΙΔΟΥ
Κλινική Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων
M.Ps.Dev., MSc, RPT